BMX Suomessa

Tässä jutussa keskitymme BMX-pyöräilyyn juuri Suomen näkökulmasta, BMX:sta ulkomailla voit lukea sivustomme toisesta artikkelista. Paneudumme tässä jutussa sekä BMX:n harrastamiseen että kilpailutoimintaan Suomessa. Toivomme, että viihdyt artikkelimme parissa! BMX:n virallisen historian voidaan katsoa alkaneen vuonna 2010, kun lajissa alettiin järjestää kilpailutoimintaa. SPU:n alaisuudessa järjestettävä kansallinen BMX Cup järjestettiin tuolloin ensimmäisen kerran. Luokkia oli yhteensä 14, mukaan lukien harrasteluokat.

BMX-kilpailut tulivat Suomeen jälkijunassa

Suomi tuli kilpailutoiminnan suhteen jälkijunassa, sillä BMX sai alkunsa jo 1960-luvulla, Yhdysvalloissa Kaliforniassa. Ensimmäiset kisat pidettiin lajin synnyinseudulla jo vuonna 1969, ja vuonna 1971 nuoret ympäri Amerikkaa kiinnostuivat BMX:sta sen vilahdettua motocross-dokumentissa On Any Sunday. Kyseisen dokumentin myötä myös yritykset alkoivat kiinnostua BMX:sta ja kehittivät oman BMX-pyörän sekä välineitä ja varusteita pyörälle. Suomessa lajia on tehnyt tunnetuksi erityisesti Outi Leinonen.

Outi Leinonen – Suomen menestynein BMX-ajaja

Outi Leinonen on tunnetuin suomalainen BMX-ajaja ja historian ensimmäinen Suomea MM-kisoissa edustanut ammattilainen ja toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on edennyt finaalikierroksille asti. Ennen BMX-pyöräilyä hänet tunnettiin jääkiekkoilijana. Naisen elämä koki vakavan pysähdyksen vuonna 2004. Tuolloin hän nukahti auton rattiin ja ajoi nokkakolarin rekan kanssa. Leinonen selvisi onneksi tapahtumasta hengissä, mutta loukkaantui vakavasti, ja sai onnettomuuden seurauksena aivovamman.

Aivovamman seurauksena Leinonen joutui jäämään pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeelle. Naiselta ei kuitenkaan puuttunut sisua eikä sitkeyttä ja kuntoutusjaksojen sekä taistelutahdon ansiosta hän sai rakennettua uuden elämän itselleen. Nykyään hän harjoittelee ja kisaa BMX:n parissa, suurimman osan ajasta ulkomailla. Lisäksi hänellä on oma blogi Ode to BMX, joka on yksi tapa, jolla hän pyrkii lisäämään tietoutta lajista Suomessa. Voit lukea lisää tunnetuista BMX-pyöräilijöistä omasta artikkelista sivustollamme.

BMX sopii kaikenikäisille

Suomesta löytyy kyllä melko runsaasti BMX:n harrastajia, mutta laji itsessään on säilynyt hyvin harrastajavetoisena. Suomessa on tyypillistä perhekeskeisyys, eli perheenjäsenet innostavat myös muita samaan perheeseen kuuluvia lajin pariin. Harrastajista nuorimmat ovat 2-vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. Ammattilaiseksi pääsevät niin miehet kuin naiset, ja ammattiajajat ovat 18-40-vuotiaita. BMX:ssä ikä ei siis nouse niin merkittäväksi tekijäksi kuin monissa muissa urheilulajeissa.

Vauhdikas BMX kiinnostaa myös monia katsojia, mikä on totta kai erinomainen asia. Nopeatempoisen lajin seuraaminen on hyvin mielenkiintoista ja jännittävää. Erityisen katsojaystävälliseksi pyöräilylajiksi BMX:n tekee se, että erät pyörivät jatkuvasti ja rata-alue on pieni. BMX-pyöräilyä pääsee seuraamaan televisiosta ainakin olympialaisten aikaan: BMX on ollut olympialaji vuoden 2008 Pekingin olympialaisista lähtien. Toivottavasti pääsemme näkemään jatkossa olympialaisissa myös suomalaisedustusta.

Mestaruustaso ja Challenge-taso 20 tuuman vakiopyörillä

Suomalaisessa BMX:ssä kilpailuluokat määräytyvät sukupuolen, iän, pyörän tyypin sekä kilpailutason perusteella. BMX:ssä on kaksi kilpailulajia: eräajo ja aika-ajo. Suomessa kilpaillaan kuitenkin pääsääntöisesti ainoastaan eräajossa. Kilpailuluokat jakautuvat pyörätyypin mukaan 24 tuuman Cruiser-pyöriin ja 20 tuuman vakiopyöriin. Kilpailutasoja on kolme: Mestaruustaso (Championship) sekä Challenge- ja Masters-tasot. Mestaruustaso jakaantuu puolestaan neljään luokkaan, naisten ja miesten Elite-sarjassa kisaavat 19-vuotiaat ja tätä vanhemmat.

Mestaruustasolla on myös miesten ja naisten Juniors-sarjat, joissa kilpailevat 17-18-vuotiaat. Challenge-tason kilpailuluokissa 20 tuuman vakiopyörillä on omat sarjansa tytöille ja pojille sekä naisille ja miehille. Poikien sarjassa on kahdeksan eri ikäluokkaa, nuorin on tarkoitettu 5-6-vuotiaille ja vanhin 13-14-vuotiaille. Myös tyttöjen sarjassa nuorin on 5-6-vuotiaille ja vanhin 13-14-vuotiaille, mutta ikäluokkia on ainoastaan viisi. 15-vuotiaat ja vanhemmat kilpailevat miesten tai naisten luokassa.

Muut kilpailuluokat, radat ja BMX-kuskiksi rekisteröityminen

Challenge-tason kilpailuluokkia 24 tuuman Cruiser-pyörillä on kaksi: 30-vuotiaat tai sitä vanhemmat miehet ja 30-vuotiaat tai vanhemmat naiset. Masters-tason kilpailuluokassa 20 tuuman vakiopyörillä on ainoastaan yksi luokka ja se on 30-vuotiaille tai vanhemmille miehille. Kaikissa kilpailuluokissa vaaditaan, että kisaajilla on lisenssi. Ajokelpoisia ratoja on Suomessa viisi: Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa ja Laukaassa. Helsingissä on Suomen ainoa rata, joka täyttää kansainväliset mitat.

BMX:n harrastaminen on toki mukavaa ilman sen suurempaa kilpailuhenkisyyttäkin, mutta kilpailuihin osallistuminen on palkitsevaa. Ennen kotimaan kilpailuun osallistumista on hyvä tietää säännöt ja olla harjoitellut niin radalla ajamista, porttilähtöä kuin perustekniikoitakin. Ennen ensimmäistä kilpailua harrastajan tulee rekisteröityä BMX-kuskiksi ja varata kansallinen kilpailunumero. Sitä käytetään suomalaisiin kilpailuihin ilmoittautumisessa ja kisatulosten kirjaamisessa. Ilman kilpailunumeroa ei voi osallistua kansallisiin kilpailuihin.

Kilpailulisenssi ja vakuutukset

Jotta suomalaisiin virallisiin kilpailuihin voi osallistua, tulee henkilöllä olla kilpailulisenssi ja kilpaurheiluvakuutus. Kilpailulisenssin saa SPU:lta ja vakuutuksen voi ottaa joko lisenssin yhteydessä tai erikseen haluamastaan vakuutusyhtiöstä. Kansallisella lisenssillä voi kilpailla Suomessa, ulkomailla edellytetään kansainvälistä lisenssiä ja kuvallista lisenssikorttia. Niille, jotka lunastavat suomalaisen lisenssin ensimmäistä kertaa, on tarjolla starttilisenssi, joka on tavallista lisenssiä halvempi. Peruslisenssistä on olemassa myös vain seitsemän vuorokautta voimassa oleva versio.

Lisenssityyppejä on useita erilaisia, ja kilpailijan ikä määrittää sen, minkälainen lisenssityyppi henkilöllä tulee olla. Jos vakuutuksen ottaa lisenssin yhteydessä, se on voimassa aina kyseisen vuoden loppuun asti. Vakuutus kattaa kilpailutilanteiden lisäksi henkilövahingot myös laajemminkin. Vakuutussuoja on voimassa kaikissa harjoituksen johtajan valvonnassa tapahtuneissa harjoituksissa sekä harjoitusohjelman mukaisissa harjoituksissa. Vakuutus kattaa myös koulutus-, liikunta- ja valmennusleirit. Jos otat lisenssisi muuta kautta, muista tarkistaa sen kattavuus.