BMX-pyöräily harrastuksena

Tiesitkö että BMX-pyöräily sai alkunsa Kaliforniassa jo 60-luvulla? Laji sai vaikutteita motocrossista, joka on suunnattu moottoripyörille. Extreme-harrastukseksikin nimitetty BMX-pyöräily on Suomessa vielä lajina aika uusi. Harrastuksena laji on myös haastava ja monipuolinen. Siinä vaaditaan sekä kestävyyttä että hieman huimapäistä luonnetta. Tämän lajin harrastajalla pitää olla tilannetaju kohdillaan. Aimo annos tarkkaavaisuutta sekä nopeat refleksit eivät myöskään ole pahitteeksi. Heräsikö kiinnostuksesi tätä lajia kohtaan?

Miksi harrastaa BMX-pyöräilyä?

Ei pidä lannistua, mikäli ei satu olemaan mikään kilpailuihminen, sillä tätä lajia voi hyvin harrastaa vaikka omaksi ilokseen. Tämä on ulkolaji, joten sen parissa saa mukavasti myös raitista ilmaa ja uutta energiaa. Sekä tytöt että pojat voivat harrastaa BMX-pyöräilyä, sillä lajina se ei ole mitenkään sukupuolisidonnainen. Harrastuksesta tulee myös hyvä mieli, sillä se on mainio tapa testata omaa kestävyyttään ja omia rajojaan.

Paras tapa aloittaa BMX-pyöräily

Mitään ikärajoja ei BMX-pyöräilyn aloittamisiäksi ole, vaan lajin voi käytännössä aloittaa heti silloin, kun pysyy pyörän selässä. Nuorimmat kilpaa ajaneet pyöräilijät ovatkin olleet vain 4-vuotiaita. Paras tapa BMX-pyöräilyn aloittamiseen on ottaa selvää oman paikkakuntansa tarjonnasta ja hakeutua lähimpään pyöräkerhoon tai lähimmälle radalle, missä tätä lajia voi harrastaa. Vuonna 2019 Suomessa on viisi kilpailukuntoista BMX-pyöräilyrataa. Niitä on Helsingissä, Espoossa, Laukaalla, Tampereella ja Turussa.

Kilpailuradalle ei tietenkään heti tarvitse lähteä, vaan ensin kannattaa oppia lajin alkeita. Kaikilla paikkakunnilla ei todellakaan ole mitään pyöräcrossiin tarkoitettuja puistoja, mutta aina voi osallistua BMX-pyöräilyn starttikurssille. Niitä on vaihtelevasti tarjolla eri paikkakunnilla. Siinä laji tulee mukavasti tutuksi ja sitten huomaa jo kerralla, oliko se sellainen harrastus, jota haluaa jatkaa vielä pitempäänkin. BMX-pyöräily sopii kaiken ikäisille harrastajille.

Vinkkejä BMX-pyöräilypaikan löytämiseen

Pyöräily itsessään on useimmille jo tuttua, mutta tässä lajissa siihen saa mukavasti vähän vauhtia ja toimintaa. Harrastuksen parista löytyy uusia ystäviä samalla kuin pyöräilytekniikatkin tulevat mukavasti tutuiksi. Joillakin paikkakunnille on rakennettu lapsille ja nuorille tarkoitettuja pienempiä ratoja, joista löytyy kaarteita ja mukavasta kallistettuja kulmia. Esimerkiksi Hattulassa on tehty tämän tyylinen BMX-rata, jossa kuka tahansa saa käydä kokeilemassa taitojaan.

Lajin haastavuus, hauskuus sekä leikkisyys vetävät monia puoleensa. Vinkkejä hyvistä harjoittelupaikoista voi saada vaikkapa Fillari-lehden foorumilta tai pyöräilyseurojen sivuilta. Hyvä tapa saada yhteys BMX-pyöräilyn harrastajiin on soittaa vaikkapa jollekin BMX-kursseja järjestävälle taholle. He osaavat varmasti antaa vinkkejä siitä, että miten päästä eteenpäin tämän kyseisen harrastuksen parissa. Paremman puutteessa voi pyöräilyä testata tavallisella metsäpolullakin. Omasta lähimetsästä voi löytyä juuri se tilanteeseen sopiva reitti.

BMX-pyöräily pääkaupunkiseudulla

Helsingin seudulla asuvilla tuntuu olevan mukava tarjonta tämän lajin harrastamiseen. Sieltä löytyy nimittäin myös BMX-kerho sekä Eskari. Nämä ryhmät ovat jatkuvasti täynnä, eikä ihme, sillä on se kyllä varmasti astetta vauhdikkaampi eskari. Siellä harjoitellaan pyörän käsittelyä sekä tasapainoa jo ihan pienestä pitäen. Mikäli tämän lajin aloittaa jo lapsena, on varmasti aikuisena oikea pyörävirtuoosi. Tässäkin pätee vanha sananlasku: “Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”.

Helsingistä löytyy myös maailman ensimmäinen pyöräcrossiparkki, joka täyttää kansainvälisten BMX-ratojen vaatimukset. Rata on ollut auki yleensä kesäsunnuntaisin, eikä hintakaan ole päätä huimaava. Jäsenet pääsevät sisään ilmaiseksi, muuten se maksaa muutaman euron. Parkin tavoitteena on helpolla tavalla tehdä lajia tutuksi. Harjoituksia järjestetään ihan kaiken ikäisille. Pakollisina ajovarusteina tarvitaan kypärä sekä hanskat. Tämä kyseinen rata on Helsingin kaupungin Liikuntaviraston omistama.

Harrastusmahdollisuudet Helsingin ulkopuolella

Suomessa Helsingin seudulta löytyy eniten lajin harrastajia. Turussakin on kuitenkin oma BMX-ratansa, jonne lajin harrastajat kokoontuvat. Lajin harrastusmahdollisuuksista Turussa kerrottakoon myös se, että heillä on oma jäsenseura, johon liittymällä pääsee ajamaan myös Kupittaan BMX-radalle. Tämän lisäksi paikkakunnalla järjestetään BMX-kursseja sekä aloittelijoille että jo vähän taitavimmillekin ajureille. Turun alueella on myös maastoratoja mm. Liedossa, jonne jäsenet ovat tervetulleita.

Tampereella on oma yhdistys BMX-harrastajille ja sitä kautta lajiin pääsee mukavasti mukaan. Yhdistyksellä on käytössään kaupungin Kaukajärveltä vuokraama halli, jonne pääsee harjoittelemaan. Paikkakunnalla järjestetään myös viikoittaisia treenejä, joissa pystyy kehittymään lajissa. Tampereen oma rata sijaitsee Vilusenharjulla, jossa Tampereen pyöräkerho järjestää säännöllistä toimintaa jäsenilleen. Siellä järjestetään mm. kilpailuja sekä aloittelijoille että jo kokeneimmille lajin harrastajille. Jäsensivuilta löytyy myös uudet alkavat BMX-kurssit.

Tapahtumia ja muita harrastusmahdollisuuksia BMX-pyöräilyn harrastajille

Suomessa järjestetään junioreille myös kesäleirejä ja -kursseja, lähinnä Helsingin seudulla. Lajin harrastajille on tiedossa kaikkea muutakin hauskaa, sillä eri paikkakunnilla järjestetään mm. näytöksiä, joissa näkee hurjaakin hurjempia temppuja, joita sitten voi alkaa kokeilla itsekin, jos suinkin vain uskaltaa. Järjestettäviä tapahtumia ovat maastopyörien maratoni sekä BMX-pyörien hyppykilpailut. Mikäli haluaa lähteä merta edemmäs kalaan, löytyy samankaltaisia tapahtumia myös muualta Euroopasta. Vaikutteita voi lähteä hakemaan vaikkapa Suomen lähellä sijaitsevista maista, kuten esimerkiksi Ruotsista tai Virosta. Tämä on harrastus, joka vie mukanaan. Yksi harrastuksen parhaista puolista on se, että hieman kekseliäisyyttä käyttäen löytyvät radatkin läheltä, mikäli omalla paikkakunnalla ei satu minkäänlaista BMX-pyöräilyyn tarkoitettua rataa löytymään. Maastoon tehtyjä ratoja löytyy muualtakin kuin suuremmilta paikkakunnilta, sillä tämä laji on saanut Suomessakin vuosi vuodelta enemmän jalansijaa.