BMX-pyöräily – motocrossin edullisempi vauhtiversio sopii monelle vauhdista pitävälle pyöräilijälle

BMX-pyöräily saattaa näyttää kilpailulajina vaaralliselta temppuilulta pienillä pyörillä, mutta lajin harrastajia löytyy erilaisista ikäryhmistä ja taitotasoilta. Kaikki eivät tähtää kilpauralle, eikä lajissa haeta vaaratilanteita. BMX kehitettiin alun perin vauhtia hakevien nuorien toimesta, jotka haaveilivat motocrossin harrastamisesta. Kun varat eivät riittäneet motocross-pyörään, sai ratatemppuiluun kelvata pienempi pyörä. Pyöräkrossista kasvoi lopulta suosittu laji, jossa kisataan nykyisin kansainvälisellä tasolla tai harjoitellaan oman metsikön hiekkakumpareilla.

Miksi BMX-pyöräily on hyvä harrastus?

Pyöräkrossi sopii harrastukseksi, sillä sen aloittaminen on helppoa. Tärkeimmistä varusteista voit lukea artikkelistamme “Millaiset varusteet tarvitsen BMX-pyöräilyyn?” ja vakuuttua siitä, ettei harrastus kaadu ainakaan sen hinnakkuuteen. Monilla paikkakunnilla on mahdollista vuokrata varusteet ja osallistua pyöräseurojen kursseille. BMX-pyöräily kehittää motorisia taitoja, jotka ovat erityisen tärkeitä kehittymissä oleville nuorille. Koordinaation, keskittymiskyvyn ja tasapainonhallinnan harjoittelu on erinomainen tapa ylläpitää kehon toimivuutta myös vanhemmille ihmisille.

Senioreita ja lapsia ratakrossin pauloissa

On tärkeää muistaa, että pyöräkrossissa kaikkien harjoittelijoiden ei tarvitse tähdätä kilpauraan ja lajin hurjimpiin temppuihin. Harrastuksen voi ottaa ketteryyttä ja muita motorisia toimivuutta kehittävänä lajina. Seuratoiminta on vilkasta, ja sen myötä BMX-harrastus tarjoaa hyvän lähtökohdan myös uusien ystävien löytämiselle. Samasta lajista kiinnostuneita löytyy niin senioreista kuin jopa alle kouluikäisistäkin. Motoriikan kehittäminen on keskeisessä osassa nuorilla, ja samalla se tutustuttaa lapset pyöräilyn kiehtovaan maailmaan.

Lajia on parasta kokeilla valvotussa ympäristössä. Lapsille riittää useimmiten radan läpiajo, ja iäkkäämpien kohdalla on tärkeää neuvotella harrastuksen soveltavuudesta oman lääkärin kanssa. Pomput ja äkkijarrutukset saattavat olla vahingollisia esimerkiksi nivelongelmista kärsiville, mutta on hyvä muistaa, että jokaisella on mahdollisuus asettaa taso oman kunnon mukaiseksi. BMX on loistava yhteinen harrastus koko perheelle, sillä jokaiselle on olemassa oman tasoisia ratoja ja haasteita.

BMX-pyöräily sopii erinomaisesti lapsille

Lapsia ja nuoria varten on rakennettu heille sopivia harjoitteluratoja, joissa kallistukset ovat aikuisten ratoja maltillisempia ja hyppyrit pienempiä. Pienimmät lapset radalla ovat 2-vuotiaita, jotka ovat juuri oppineet pyöräilemään potkupyörällä. Lajissa jalkalihakset vahvistuvat, motoriikka kehittyy ja koordinaatiokyky paranee. BMX:n pariin on helppo innostaa niitäkin nuoria, joita perinteiset lajit eivät kiinnosta. Jos vaarana on liikunnan puute, on vauhdikas laji hyvä porkkana.

Pienten lasten kanssa rataan voi ottaa tuntumaa ensin juoksennellen ja sen jälkeen pyöräillen. Ratacrossin ei tarvitse olla vaarallista, vaan se on hyvä tapa innostua ulkoilusta ja liikkumisesta. Nuorille rampeille ja radoille kokoontuminen on luonnollinen tapa luoda sosiaalisia suhteita, joten kyseinen laji sopii myös teini-iän aaltoileville nuorille tavaksi ilmaista itseään. Aina harrastukseen ei tarvita edes rataa, sillä pyörätemppuilua voi harrastaa jopa puistossa tai metsässä.

BMX on cool harrastus!

Pyöräcrossi on siisti harrastus, ja sen pariin on helppo liittyä teini-ikäisenäkin. Lajia on nähty musiikkivideoissa, ja sen harrastajista saattaa löytyä nuorille omia idoleitakin. Siistin lajin leiman lisäksi harrastus on kuitenkin loistavaa treeniä keholle, joten sitä ei kannata vähätellä. Kunnon rata-ajojen jälkeen pyöräilijän kehon jokainen lihas on laitettu töihin, samoin henkinen kapasiteetti. Lajin parhaimmistolta vaaditaankin äärimmäistä keskittymiskykyä ja paneutumista juuri sen hetkiseen suoritukseen.

Nuorille laji voi toimia ympäristönä, joka yhdistää rennon meiningin ja oman lajiporukan. Rahaa pyöräcrossi ei ime suuria summia, sillä alkuun pääsee vuokravarusteilla. Alkuun omaksi pyöräksi voi hankkia käytetyn BMX-fillarin, ja varusteita, kuten suojia, on mahdollista vuokrata. Harjoittelijat eivät tarvitse kalliita varusteita, joten BMX sopii hyvin myös budjettiharrastelijoille. Lajissa tärkeämpää on innostus kuin urheilullisuus, ja fillarin nokassa kenestä tahansa voi kehittyä hyvä.

Muistisairauksia vastaan vauhdilla

Aikuisena aloittelevat kohtaavat lajin parissa erilaisia haasteita kuin nuoret. Lasten reaktiokyky on nopeampi, ja heidän kehonsa mukautuu helpommin yllättäviin ja uusiin käänteisiin. Aikuisella laji kehittää juuri niitä motoriikan alueita, joita vaaditaan taistelussa muistisairauksia vastaan. Sanaristikoiden ratkomisen lisäksi aivojen toimintaa voi aktivoida myös vauhdikkaissa lajeissa. Laji soveltuu myös vanhemmille ihmisille, mutta on kuitenkin otettava huomioon iän tuomat oman kehon rajat.

BMX-voi viedä harrastuksena mukanaan, ja matkailusta innostuneet saavat lajiin uusia ulottuvuuksia eri kohteista. Eri maissa radat vaihtelevat, ja pyöräcrossin harrastajien kannattaakin ottaa yhteyttä ennen lomamatkaa kohdemaan BMX-seuraan, jotta harrastus voi jatkua myös lomailun aikana. Muiden maiden seuroilta saa vinkkejä ja mahdollisesti uusia kontakteja. Esimerkiksi Islantiin voi matkustaa crossailemaan fillarilla upeissa luonnonmaisemissa, jolloin aukeaa aivan uudenlainen näkökulma maahan. Pyöräcrossi mukautuu jokaisen pyöräilijän näköiseksi harrastukseksi.

Kohti BMX-ratoja

Suomessa ratoja on nykyisin joissain suurimmissa kaupungeissa, mutta pienemmillä paikkakunnilla crossaajat käyttävät usein skeittiramppeja, hiekkamonttuja ja metsäratoja tai etsivät muuten sopivia paikkoja, joissa yhdistää pyöräcrossailua ja temppuilua. Joskus laji saakin uusia muotoja, kun sitä harrastetaan kaveriporukalla vapaamuotoisesti. Ellei radalle pääsee aina halutessaan ajamaan, voi taitoja tosiaan treenata muillakin alustoilla, jotka kehittävät lajissa tarvittavia taitoja ja kehon sekä pyörän yhteistyötä.

Radoilla on nähty vaippaikäisiä, ja se kertoo sanomaansa lajin soveltuvuudesta koko perheen yhteiseksi vapaa-ajan viettotavaksi. Nykyaikana eri ikäisten nuorten ja vanhempien voi olla hankalaa löytää yhteistä tekemistä, ja tietyssä iässä myös yhteistä säveltä. Pyöräcrossi voi olla vastaus yhteisen ajan löytämiseen, sillä radalle otetaan mukaan perheen pienimmät ja myös isoimmat. Aloitukseen ei tarvita erityisiä taitoja, kunhan pyörän polkeminen ja hallinta sujuu.