Menestyneimmät BMX-pyöräilijät

Suomen menestynein BMX-pyöräilijä Outi Leinonen

Tässä jutussa esittelemme joitakin kaikkien aikojen menestyneimmistä BMX-pyöräilijöistä. Aluksi kerromme Suomen BMX-tähdestä Outi Leinosesta ja tämän jälkeen siirrymme kansainvälisiin ammattilaisiin. Kuten tulet artikkelin luettuasi huomaamaan, heidän tarinoihinsa liittyy tähtihetkien lisäksi myös erilaisia tragedioita. Outi Leinonen on kaikkien aikojen menestynein suomalainen BMX-ajaja. Hän on myös historian ensimmäinen Suomea MM-kisoissa edustanut ammattilainen ja toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on edennyt finaalikierroksille asti. Ennen uraa BMX-pyöräilyn parissa hän oli lupaava nuori jääkiekkoilija. Hänen elämänsä koki kuitenkin vakavan pysähdyksen vuonna 2004 naisen ollessa 18-vuotias. Oli heinäkuun yö ja Leinonen oli hakemassa ystäväänsä mökiltä.

Traaginen onnettomuus

Paluumatkalla, kello kolmen aikaan yöllä väsynyt Leinonen nukahti autonsa rattiin ja hänen autonsa ajautui vastaantulijoiden kaistalle. Tapahtumasarjan päätteeksi naisen auto ajautui rajuun nokkakolariin rekan kanssa. Leinonen loukkaantui vakavasti, eikä hänellä ole edelleenkään muistikuvia onnettomuuden jälkeisistä kuukausista. Lääkäri kertoi nuorelle naiselle, että hän oli saanut onnettomuuden seurauksena aivovamman, jonka vuoksi nainen joutui jäämään pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeelle. Hänellä oli muistiongelmia ja hän tunsi jatkuvaa, valtavaa väsymystä. Kiekkokaukaloon hän ei kyennyt enää palaamaan. Kuntoutuksen ja oman taistelutahtonsa ansiosta hän sai rakennettua uuden elämän itselleen. Uusi harrastus löytyi BMX-pyöräilyn parista, mitä voi pitää onnena onnettomuudessa.

Vaikeuksien kautta voittoon

Kaikista vastoinkäymisistään huolimatta Leinonen on siis onnistunut menestymään BMX:ssa uskomattoman hyvin, myös kansainvälisesti tarkasteltuna. Siinä on auttanut muun muassa se, että hän oppinut rytmittämään jokapäiväisen harjoittelunsa niihin kellonaikoihin, jolloin hän on pirteimmillään. Nykyään Leinonen jatkaa harjoitteluaan ja kisaamista BMX:n parissa, viettäen suurimman osan vuodesta ulkomailla. Outi Leinoselle on ollut todella tärkeää pyrkiä lisäämään tietoutta BMX:sta Suomessa ja hän on ollut puhumassa lajista mediassa. Lisäksi hänellä on oma blogi nimeltään Ode to BMX, johon kannattaa käydä tutustumassa. Sieltä oppii sekä BMX:sta että siitä, millaista elämä aivovamman kanssa on.

Tähti BMX-taivaalla: Dave Mirra

Vuonna 1974 Chittenangossa, New Yorkissa syntynyt Dave Mirra on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä BMX-pyöräilijöistä. Mies aloitti Haro Bikesin BMX-tiimissä vuonna 1987 ollessaan vasta 13-vuotias. Ammattilaisuransa hän aloitti vuonna 1992 ja päätti sen BMX:ssa vuonna 2011. Hän voitti mitalin kaikissa vuosien 1998-2008 X Games -kilpailuissa ja hän voitti yhteensä 24 mitalia. Tämä oli silloin kaikkien aikojen ennätys. Mies esiintyi myös varsin suositussa Dave Mirra Freestyle BMX -videopelissä sekä juonsi kaksi kautta MTV:n Real World / Road Rules Challenge -ohjelmaa. BMX:n lisäksi Mirra kilpaili triathlonissa ja ajoi rallicrossia Subarun tallissa 2011-2013.

Mirran tähti sammuu liian varhain

Urheilun lisäksi Mirra menestyi myös yritysmaailmassa. Hän perusti oman yrityksensä nimeltään MirraCo vuonna 2007. Mirra oli naimisissa Lauren Blackwellin kanssa ja heillä oli kaksi lasta. Vaikka kaikki näytti ulkoapäin hienolta, Mirralla oli myös ongelmia terveytensä kanssa. Hän sai lukuisia päävammoja urheilu-urallaan, minkä lisäksi hänen kallonsa oli vaurioitunut 19-vuotiaana sattuneessa kolarissa. Vain kaksi kuukautta ennen 42-vuotissyntymäpäivänä Mirra teki itsemurhan ampumalla itseään päähän oman henkilöautonsa sisällä. Hän oli ollut vierailemassa alueella asuvilla ystävillään. Ruumiinavauksessa hänen diagnosoitiin sairastaneen kroonista traumaattista enkefalopotiaa (CTE), joka syntyy toistuvista päähän syntyneistä iskuista. Syytä miehen itsemurhalle ei ole tuotu koskaan julkisuuteen.

Ensimmäiset olympiavoittajat Maris Strombergs ja Anne-Caroline Chausson

Menestyneimpien BMX-pyöräilijöiden joukkoon kuuluvat ehdottomasti Maris Strombergs ja Anne-Caroline Chausson, jotka voittivat ensimmäisenä miehenä ja naisena olympiakultaa vuoden 2008 olympiakisoissa. Pekingin kisat olivat ensimmäinen kerta, kun BMX oli olympialajina. Strombergs syntyi vuonna 1987 Latviassa. Olympiavuonna hän oli jo voittanut sen vuoden BMX:n MM-kisat ja vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa mies voitti jälleen kultaa. Strombergs jatkoi ammattilaisuraansa aina vuoteen 2018 asti. Chausson on puolestaan syntynyt Dijonissa, Ranskassa. Hän on menestynyt hyvin myös muissa pyöräilylajeissa kuin BMX:ssa, mutta juuri BMX on se laji, josta hänet tunnetaan kaikista parhaiten.

Jared Graves ja Eric ”The Golden Child” Carter

Muihin menestyneisiin BMX-pyöräilijöihin kuuluu esimerkiksi australialainen Jared Graves, joka on syntynyt Toowombassa, Queenslandissa vuonna 1982. Hän tuli vuonna 2006 ja 2008 toiseksi BMX:n MM-kilpailuissa ja hänet valittiin edustamaan maataan vuoden 2008 olympialaisissa. Siellä hän sijoittui kuudenneksi. Vuonna 2009 Graves voitti MM-kilpailuissa kultaa ja seuraavana vuonna hopeaa. BMX-uransa jälkeen hän on siirtynyt enduroon, jossa hän on myös menestynyt hyvin. Vanhempaan kaartiin kuuluvista menestyneistä BMX-kuskeista ehdottomasti mainitsemisen arvoinen on yhdysvaltalainen Eric Carter. Hän on syntynyt vuonna 1970 Long Beachilla, Kaliforniassa. Hänet tunnetaan myös lempinimillä The Golden Child ja Earthquake.

Hänen aktiiviuransa sijoittuu vuosiin 1983-1998. Hän aloitti kilpailemisen jo 8-vuotiaana, mistä lempinimi The Golden Child – kultainen lapsi – on saanut alkunsa. Carterin ystävän isä toimi BMX-radan hoitajana ja järjesti pojan kisoihin. Tämä osoittautui loistavaksi ratkaisuksi, sillä Carterista tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä BMX-pyöräilijöistä. Tie menestykseen on vaatinut kaikilta ammattilaisilta paljon ponnistuksia ja tahdonvoimaa. Suomessa myös tietouden BMX:sta tulisi lisääntyä ja harrastajien määrän kasvaessa pääsisimme näkemään suomalaisten menestyvän vieläkin paremmin myös kansainvälisissä kisoissa. Toivottavasti tämä juttu, kuten muutkin sivustomme artikkelit, lisäävät omalta osaltaan mielenkiintoa tätä todella jännittävää ja vauhdikasta lajia kohtaan.