Opas BMX-pyöräilyn aloittamiseen

Etsitkö uutta harrastusta, josta saisit irti säännöllisen annoksen adrenaliinia, mutta joka ei kuitenkaan veisi sinua heti vararikkoon? Siinä tapauksessa BMX-pyöräily voi olla juuri sopiva valinta sinulle. Tässä yksityiskohtaisessa oppaassa käydään läpi kaikki tarvittavat tiedot BMX-pyöräilyn aloittamiseen. Artikkeli sisältää tietoa aloittelijalle sopivan pyörän hankkimisesta sekä harrastuksessa vaadittavista varusteista, ohjeita temppujen tekemiseen sekä myös hyppyreiden rakentamiseen. Ensimmäisenä hankintalistalla ovat tietenkin varusteet.

Varusteista tärkein on pyörä

Ennen kuin pääset aloittamaan temppujen opettelemisen, sinun täytyy hankkia perusvarusteet. On sanomattakin selvää, että ensimmäisen hankintasi on oltava BMX-pyörä, mutta millainen pyörä aloittelijalle sitten sopii? Markkinoilla on runsaasti pyöriä, jotka sopivat täydellisesti aloittelijalle. Sinun kannattaa hankkia ensimmäiseksi BMX-pyöräksi mahdollisimman monikäyttöinen pyörä, joka sopii tasaiselle maalle, puistoon, kadulle ja sorapinnalle. Kun kehityt ajajana, alat kehittää omaa tyyliäsi, jolloin voit valita itsellesi sopivamman pyörän.

Valitse kunnon kypärä

Kuten missä tahansa muussakin extreme-urheilulajissa, sinun on käytettävä suojavarusteita ajaessasi BMX-pyörällä. Jos satut liukumaan alas ramppia takamuksellasi tai kolautat pääsi kaiteeseen, niillä on ainakin yksi yhteinen asia – ne sattuvat. Ja ne sattuvat, vaikka sinulla olisi asianmukaiset suojavarusteet päälläsi, joten voit vain kuvitella, kuinka paljon ne sattuisivat ilman varusteita. Tärkein suojattava asia pyöräillessä on pääsi, joten on syytä hankkia kunnon kypärä.

Kypäriä ei ole suunniteltu yleensä sen erityisemmin aloittelijoille tai enemmän harrastaneille, vaan niissä noudatetaan yleisempää kaikille sopivaa lähestymistapaa. Pään suojaamisen kanssa ei kannata ottaa riskejä. Voit säästää muutaman euron valitsemalla halvan ja tuntemattoman merkin, mutta ottaen huomioon kuinka vähän BMX-kypärät maksavat, kannattaa aina valita mieluummin tunnetumpi merkki, joka on saanut hyviä arvosteluita. Ne istuvat paremmin, ovat mukavampia ja suojaavat päätäsi enemmän.

BMX-pyöräilyn aloittaminen seurassa

Vaikka BMX-pyöräilyä voi harrastaa mainiosti myös aivan itsekseenkin – varsinkin jos lähistöltä löytyy sopivia pyörä- tai skeittiparkkeja tai BMX-pyöräilyyn sopivaa maastoa hyppyreineen – on harrastuksen aloittaminen seurassa aina helpompi ja varmempi tapa päästä uuden lajin pariin. Suomessa BMX-toimintaa tarjoavia pyöräilyseuroja ovat muun muassa BMX Helsinki, Jyväskylän Pyöräilyseura, Tampereen Airtime ja Tampere Bike Club sekä Turussa Mynämäen Toverit ja TVC.

Myös monilta pienemmiltä paikkakunnilta löytyy ohjattua BMX-toimintaa pyöräilyseurojen ohessa. Mikäli haluat harrastaa erityisesti BMX Racingia, jota ajetaan omalla radallaan, joka alkaa lähtömäestä, sisältää kallistettuja kaarteita ja hyppyrisuoria, sinun on mentävä ajamaan pyöräilyseurojen ylläpitämille ja usein maksullisille radoille. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi BMX Helsinki tarjoaa mahdollisuuden radalla ajamiseen seuran ylläpitämässä Pyöräkrossiparkissa. Voit testata lajia myös ilman omia varusteita vuokraamalla ne paikan päältä.

Temput BMX-pyörällä

Moni harrastaja haluaa tutustua temppuihin ensin netissä, ennen kuin hän on edes ostanut omaa pyörää – eikä siinä ole mitään väärää. Jos haluat saada tietoa BMX-pyörällä tehtävistä tempuista, kannattaa etsiä hyviä mallivideoita vaikkapa YouTubesta. Ensimmäisenä temppuna useimmat BMX-pyöräilijät opettelevat X-upin, joka tehdään pyörän ollessa ilmassa. Kun pyörä on saatu ilmaan esimerkiksi hyppyristä, ohjaustankoa käännetään ensin 180 astetta ja sitten takaisin suoraksi.

Seuraavaksi moni harrastustaan aloitteleva BMX-pyöräilijä opettelee yleensä tekemään manuaaleiksi nimitettäviä temppuja. Manuaalissa ajetaan pidempi aika pelkällä takarenkaalla. Se vastaa keulimista, mutta ilman poljinten polkemista eturenkaan ilmassa pitämiseksi. Periaatteessa hallitun manuaalin suorittaminen vaatii huomattavasti enemmän taitoa kuin hallittu keuliminen. Polkemisesta saadun voiman sijaan sinun täytyy luottaa ainoastaan tasapainoosi jatkaaksesi manuaalin tekemistä. Se ei ole pelkästään yksi ensimmäisistä opeteltavista tempuista, vaan myös yksi tärkeimmistä.

BMX-pyöräilypaikat

Kun olet hankkinut riittävät varusteet BMX-pyöräilyä varten ja opetellut muutaman perustempun, sinun täytyy seuraavaksi löytää paikka, jossa voit ajaa pyörälläsi. Jos haluat ajaa puistossa, maailmalta löytyy kirjaimellisesti tuhansia skeittipuistoja. Olitpa sitten täysi aloittelija tai kokeneempi ajaja, puistoista löytyy yleensä aina sinulle sopiva osio. Suuri osa puistoista on progressiivisia, eli niitä ei ole suunniteltu pelkästään koville harrastajille tai aloittelijoille.

Jos aikomuksesi on alkaa hyppiä BMX-pyörälläsi maastossa, voi olla hieman hankalaa löytää parhaita polkuja ja ratoja. Jotkut maastohyppyrit on rakennettu asiaankuuluvien lupien mukaisesti ja maanomistajan luvalla – jotkut taas ei. Jälkimmäisessä tapauksessa BMX-pyöräilijät tuppaavat pitämään niiden sijainnin salaisena. Näin ihmiset eivät löydä ja tuhoa näitä maastoratoja, mutta sama koskee ikävä kyllä myös sinua. Kannattaa siis ystävystyä kokeneempien harrastajien kanssa, että löydät parhaat ajopaikat.

Hyppyreiden rakentaminen

Jos olet yrittänyt löytää sopivia paikkoja BMX-pyöräilyyn, mutta niitä ei ole löytynyt mistään lähistöltä, on olemassa vielä yksi tapa jatkaa harrastusta: rakenna oma ajoratasi. Hyppyreiden rakentaminen ei ole helppoa, mutta se voi olla hyvinkin vaivan arvoista. Ensimmäiseksi sinun täytyy hankkia jostain lapio, kottikärryt sekä harja ja puhdistaa maasto tulevan hyppyrin ja alastulopaikan alueelta. Et halua risuja renkaisiisi tullessasi alas hypystä.

Rakenna hyppyrin perusta, mutta älä käytä siinä lahoavaa puuta, jos haluat hyppyrin säilyttävän muotonsa vielä pitkään. Kasaa hyppyrin päälle maata ja kastele ja tamppaa maa kovaksi. Kun se on rakennettu, on koehypyn aika. Mikäli alastulopaikka on riittävän hyvä, voit lisätä vauhtia ja suurentaa hyppyriä. Kun hyppyri on valmis, voit siirtyä rakentamaan uutta, kunnes sinulla on oma BMX-ratasi. Sen jälkeen voit vain nauttia!